Danski dokumentarac „15 minuta – Masakr u Dvoru“ podigao je prašinu u hrvatskoj javnosti nakon što je utvrđeno da je Hrvatski audiovizuelni centar sa 250.000 kuna finansirao projekat u kojem se pripadnici Hrvatske vojske terete da su počinili taj zločin.

Sponsored links:

Udruženje Domovinskog rata tražiće, naime, od ministra kulture Zlatka Hasanbegovića smenu direktora Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC-a) Hrvoja Hribara zbog, kako je navedeno, propusta u sufinansiraju danskog dokumentarnog filma.

Reč je o dokumentarcu koji govori o ubistvu 10 mentalnih bolesnika 8. avgusta 1995, samo desetak metara od baze danskog bataljona UNPROfOR-a koji nije sprečio zločin za koji se u filmu okrivljuje Hrvatska vojska, pišu hrvatski mediji.

Josip Jurčević, osnivač centralnog arhiva Ministarstva odbrane, rekao je novinarima da „još nisu utvrđeni počinitelji tog zločina, ali mnoge činjenice ukazuju na to da su to uradili Srbi, te da razne strane, poput danskog bataljona, taj zločin žele da pripišu hrvatskoj strani“.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

„Tom ‘skandaloznom filmu’ HAVC je odobrio 250.000 kuna“, rekao je Jurčević i najavio da se planira snimanje dokumentarnog filma koji će argumentirano govoriti o tom zastrašujućem zločinu prije 21 godinu.

Penzionisani pukovnik Ivica Pandža Orkan rekao je da u Hrvatskoj svako sme snimati šta želi, ali da niko nema pravo državnim novcem da finansira takve filmove. Istaknuo je da je još u avgustu podneo krivičnu prijavu policiji zbog sufinansiranja tog filma, ali da mu se još nitko nije javio.

Rekao je da će od udruženja Domovinskog rata tražiti potpise kako bi od ministra kulture Zlatka Hasanbegovića zatražili smenu direktora HAVC-a Hrvoja Hribara. Za njega je, istakao je, neprihvatljivo i da se u tom filmu pojavljuje general Mile Novaković i predsednik Udruženja Veritas Savo Štrbac.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Redatelj Pavle Vranjičan je rekao da je ponašanje danskog bataljona u Dvoru omogućilo da se takvo nešto dogodi te da je očito da su se pripadnici tog bataljona UN-a zbližili s lokalnim pobunjenicima.

Dodao je da je u slučaju tog zločina bio isti modus kao i kod holandskog bataljona u Srebrenici. Naglasio je da se Danska finansiranjem takvih projekata želi opravdati za ponašanje svog bataljuna u snagama UNPROfOR-a.

Na konferenciji, na kojoj su bili prisutni i brojni članovi raznih udruženja iz Domovinskog rata te predstavnici nekoliko ambasada, prikazan je i 6,5 minutni film koji pokazuje danske vojnike na zabavi u vidno pijanom stanju.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Predstavnik HAVC-a Drago Perić na pitanje novinara o filmu, odgovorio je da HAVC nije odobrio njegovo prikazivanje te da film nije bio napravljen u skladu s dogovorom s danskom produkcijom.

Rekao je da propusta u filmu ima te da će uskoro pripremiti konferenciju za medije na kojoj će sve razjasniti.

Odbio je tezu da HAVC učestvuje „kao jedna strana“ i ponovio da HAVC nije odobrio film, dodavši da on ne stoji iza tog projekta te da ga je danski producent samostalno pustio u prikazivanje.

Bez obzira na to što HAVC nije odobrio film, producent ga može pustiti u distribuciju, objasnio je Perić.