Bez obzira šta rezultati israživanja pokazuju, nijedna država nije bolja od neke druge i iako postoje razlike između nas, ipak imamo i puno toga zajedničkog.

Sponsored links:

Mapa koju je osmislila i realizovala eupedia.com, prikazuje genetski sastav evropskih zemalja na osnovu haplogrupa. Ove grupe sličnih haplotipa imaju zajedničko poreklo i to može biti jedan od načina gledanja na genetski sastav populacija.

Ukoliko bi se analizirala mapa regiona, može da se primeti da Srbija i naši susedi Hrvati i Albanci, imaju zajedničke južnoslovenske i starogrčke pretke, ali se ipak statistike razlikuju u malim procentima.

Karta pokazuje i mnoge druge zanimljive podatke o evropskim narodima, a među njima su:

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Za Balkan se navodi da je možda regija koja se najviše ističe po svojoj raznolikosti u genetskom materijalu u Evropi.

– Stanovnici britanskih ostrva imaju mnogo više zajedničkog sa ljudim i Francuske, Španije i Portugalije nego sa ljudim iz Skandinavije.

– Finska ima mnogo sličnosti sa baltičkim državama, ali im se Y-DNK izuzetno razlikuje od ostalih nordijskih zemalja.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Iako se u Austriji i Nemačkoj govori isti jezik, ipak njihovi stanovnici imaju skroz različite Y-DNK. Po tome je Austrija sličnija sa Mađarskom.

U humanoj genetici, najčešće se izučavaju Y-hromozomske haplogrupe (Y-DNK) koji se prenose sa oca na sina i mitohondrijalne DNK haplogrupe koji se prenose majčinom linijom na oba pola.

Istraživanje je urađeno samo na Y-DNK, ali važno je da bez obzira šta rezultati pokazuju, nijedna država nije bolja od neke druge i iako postoje razlike između nas, ipak imamo i puno toga zajedničkog.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

(Izvor: telegraf.rs)