Kolumnista britanskog Gardijana, matematičar, pisac i filozof svima zadaje Zagonetku tri prekidača. „To je klasika – lako je sročiti u priču i tera čoveka na razmišljanje“.

Sponsored links:

Iako ju je postavio brojnim ljudima tokom godina, kaže kako ju je jedan jedini čovek rešio pred njim. „Bio je to Jo Nesbo koga sam upoznao na književnom festivalu u Glazgovu“, priseća se susreta s proslavljenim norveškim piscem krimića.

A već će i podatak kako je „kriminalista“ rešio zadatak može pomoći i vama. Ali i njemu je trebalo nekoliko minuta.

Zadatak

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

U prizemlju su tri prekidača, a vaš zadatak je da otkrijete koji pali svetlo na katu. Možete da palite i gasite prekidače koliko vam volja, ali samo jednom se možete popeti gore i proveriti da li gori svetlo. Nakon toga ne smete da se više vraćate u prizemlje kod prekidača.

Ni na koji način iz prizemlja ne vidite svetlo na spratu. Kada bi u igri bila dva prekidača, zadatak bi bio jednostavan – jednog bi upalili, drugog ugasili, popeli se i ako svetlo gori – onda je upaljeni prekidač i obrnuto. Ali s trećim prekidačem je to nemoguće.

Ali, kako onda rešiti problem?

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Sećate se kako smo rekli da će vam biti od pomoći što je pisac krimi-romana rešio zagonetku? Kako biste je odgnetnuli, razmišljajte u realnom svetu.

Rešenje:

Nakon što sijalica radi, ona se zagreje. Dakle, prvi i drugi prekidač upalite, trećeg ostavite ugašenog. Nakon dva minuta, ugasite drugi prekidač i popnite se na sprat. Ako svetlo gori – prvi prekidač reguliše svetlo. Ako je ugašeno, može biti drugi i treći. Ali, ako je sijalica topla, onda mora biti drugi, a ako je hladna, mora biti treći.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU