Beli luk je jedna od najzdravijih namirnica na planeti. Mnogi ga koriste da bi napravili razna jela, salate ali trebalo bi da znate da je najbolji način da ga konzumirate da ga jedete sirovog.

Sponsored links:

Redovno konzumiranje belog luka će značajno smanjiti krvni pritisak, kao i sprečiti kardiovaskularne i srčane bolesti. On takođe poboljšava funkciju bešike i pomaže prilikom iščišćavanja i poboljšavanja funkcije jetre.

Uporedo sa tim, sirov beli luk kada se konzumira na prazan stomak može biti lek za brojne stomačne probleme, uključujući i dijareju. Nedavna studija je čak potvrdila da taj način konzumiranja belog luka takođe može rešiti probleme sa nervima.

Evidentno je zašto je beli luk izuzetno korisna i zdrava namirnica. Pored navedenog, beli luk je odličan „čistač“ organizma, te pomaže prilikom čišćenja tela od parazita, crva, sprečava dijabetes, depresiju, tifus, pa čak i rak.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Pojedine osobe su alergične na beli luk i ne bi trebalo da ga konzumiraju u sirovom stanju.

Ljudi takođe koriste beli luk za tretiranje problema disajnog trakta. Beli luk je izuzetno koristan za to, a predstavlja lek i za bolesti poput: tuberkuloze, astme, upale pluća, katra, zagušenja pluća i kašlja. Ukoliko želite da postignete najbolje rezultate, jedite ga sirovog ili lagano ispečenog u rerni.

Kako koristiti beli luk:

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Kao što je rečeno, beli luk je najbolje konzumirati u sirovom stanju. Taj način se preporučuje jer je aktivni sastojak belog luka alicin koji gubi svojstva na toploti. Uradite sledeće: izdrobite i iseckajte beli luk i sačekajte 15 minuta pre nego što ga pojedete.

Na taj način ćete aktivirati hemijsku reakciju koja će učiniti alicin u belom luku pristupačnijim za apsorbovanje. Sada se najverovatnije pitate zašto je potrebno jesti beli luk na prazan stomak. To je zato što se na taj način lakše prerađuju i upijaju svi hranljivi sastojci koje ova namirnica ima da ponudi.

Takođe dobar način da konzumirate beli luk je da ga umešate sa medom. Uzmite 2-3 čena belog luka i sitno ih iseckajte. Zatim dodajte supenu kašiku meda i dobro izmešajte. Konzumrajte ovu mešavinu svakodnevno i osećaćete se svežije i odmornije za samo nedelju dana.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Kako napraviti tonik za grip sa belim lukom?

Dok pravite ovaj tonik nosite rukavice ukoliko imate osetljivu kožu i pazite da ne trljate oči jer neka od ovih prirodnih ulja mogu prouzrokovati osip i peckanje kože. Sve što treba da uradite jeste:

Sastojci:

-polovina crnog luka – krupno iseckati
-5 čena belog luka – krupno iseckati
-2 crvene čili papričice – krupno iseckati
-1 kašika đumbira – krupno iseckati
-sok jednog limuna
-jabukovo sirće (mora biti organsko, nefiltrirano i sirovo)

Uputstva

Uzmite teglu od 500ml i u nju ubacite iseckan crni luk. Zatim dodajte beli luk.

Nakon toga dodajte papričice i pažljivo stavite đumbir na vrh.

Limun morate iscediti u drugu posudu, odstraniti semenke i zatim sipajte sok preko mešavine.

Na kraju napunite teglu jabukovim sirćem tako da samo 1cm od vrha ostane prazan.

Zatvorite teglu i čuvajte je na tamnom i hladnom mestu. Vaš tonik za prehladu i grip je spreman za upotrebu.

(Izvor: Webtribune.rs)