Poznati Banjalučanin dr Rajko Kasagić, profesor pravnih nauka, pesnik i prvi premijer Republike Srpske po završetku rata, odlučio je da nakon 20 godina otvori dušu i specijalno za „Alo!” ispriča neke stvari o periodu kada je bio premijer, a o kojima se u javnosti malo zna.

Sponsored links:

– Na mesto premijera izabrala me je Narodna Skupština Republike Srpske, pošto sam prethodno bio narodni poslanik koji nije imao dlake na jeziku, zbog čega sam uživao ugled i poštovanje u narodu i među poslanicima.

Dolaskom na mesto premijera odmah sam počeo da se suprotstavljam ogromnom kriminalu u samom vrhu tadašnje vlasti Republike Srpske, što me je kasnije koštalo premijerske funkcije, a umalo i glave – priča gotovo u dahu Kasagić.

Kada je reč o saradnji sa Slobodanom Miloševićem, pokojnim predsednikom SRJ, Kasagić nam kaže:

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Na važne sastanke sa međunarodnim predstavnicima Slobodan Milošević je mene vodio. Tako sam sa Miloševićem bio u Rimu 1996. godine na sastanku mini-kontakt-grupe, što mi je Radovan Karadžić strašno zamerio. Meni Karadžić nije dao da idem u Rim, ali ja sam otišao jer je bilo pitanje hoće li srpski narod opstati u BiH. Tamo se raspravljalo o učvršćivanju mira. Karadžiću nije odgovarala moja popularnost i saradnja sa Miloševićem – kaze on, a na naše pitanje kako je spasena Banjaluka odgovara:

– Holbruk je 1995. godine došao kod Slobodana Miloševića i rekao mu: „Sutra pada Banjaluka!” Milošević se sa njim pet sati ubeđivao i prepirao i rekao da Banjaluka ne sme pasti. Vojska je već pravila pontonske mostove preko Vrbasa. Mi smo pozvali Miloševića i rekli da ce 150.000 Banjalučana doći u Beograd ako padne Banjaluka i tražiti gde će ih smestiti i da će nastati humanitarna katastrofa, u kojoj će stradati 850.000 ljudi.

Posle pet sati ubeđivanja i svađe Milošević je rekao da Srbija ulazi u rat. Holbruk kontaktira sa Klintonom, zatim zove Tuđmana i Izetbegovića i kaže im je da je „Bil rekao da se zaustave dalje ratne aktivnosti i napredovanje Hrvata i muslimana”. I tako je spasena Banjaluka.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Karadžić je mirno gledao na pljačku Srpske

– Borio sam se da zaustavim šverc cigareta, nafte i drugih akciznih roba i ogromnu pljačku gde su se vrteli milioni maraka, što nije odgovaralo Radovanu Karadžiću. Naftu koju sam obezbedio od Jevgenija Primakova – 20 hiljada tona za vojsku i narod, kriminalci su ukrali i prodali. Tražio sam da se ispita šta je sa mašinama koje su iz Sarajeva ukradene i da se ispita kako visoki državni funkcioneri obilaze svetske kockarnice i kockaju sa Arkanom. Ti moji postupci stvorilu su mi ugled i popularnost u narodu, a i kod međnunarodne zajednice, zbog čega me je Karadžić smenio nakon pet meseci moga rada – kaže Kasagić.

Na pitanje kako je bilo sarađivati sa Miloševićem Kasagić kaže:

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Milošević je nastojao da Republiku Srpsku promoviše preko mene. Govorio je da je Rajko Kasagić kod međunarodne zajednice priznat.

On nam otkriva i kakav je nekadašnji lider SRJ i Socijalističke partije Srbije bio kao političar.

– On je bio jedan najpriznatiji lider na ovim prostorima. Međutim, on nikad posao nije završio do kraja i tu je njegov problem. Jednostavno, kad je nuđen završetak rata, on to nije prihvatio na vreme – kaže on i dodaje da Milošević nije kriv za pad Republike Srpske Krajine. Kasagić kaže da je tadašnje državno i vojno rukovodstvo Republike Srpske krivo za pad 12 opština visoke krajine i tragediju naroda sa tog područja.

(Izvor: alo.rs)