Najbliži stranački saradnik ruskog lidera Vladimira Putina juče u Beogradu rekao da Rusija za Balkan ima plan B4, koji podrazumeva da Srbija i još tri države ostanu vojno neutralne…

Sponsored links:

Železnjak: Crnu Goru na silu uvlače u NATO, to može da izazove ozbiljne sukobe u regionu!

Ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin snažno se zalaže za formiranje „Balkanske četvorke“, saveza vojno neutralnih i suverenih država u kome bi bile Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Makedonija!

Ovo je juče u Beogradu potvrdio Sergej Železnjak, najbliži stranački saradnik ruskog lidera. Železnjak, čije je zvanična funkcija zamenik generalnog sekretara Putinove stranke Jedinstvena Rusija, poručio je da je Moskva uverena da samo realizacija plana B4 dugoročno može da osigura mir i bezbednost na Balkanu i šire u Evropi.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ruski zvaničnik je istovremeno upozorio da Zapad na silu uvlači Crnu Goru u NATO i da to može izazvati ozbiljne sukobe u regionu!

NATO siledžije

Prema Železnjakovim rečima, Srbija je najbolji primer države koja dosledno i principijelno čuva suverenitet i svoje interese.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Pozdravljam napore za formiranje balkanskog saveza vojno neutralnih država, koji je bitan za bezbednost celog Balkana i cele Evrope. To je glavni put da se sačuva mir u regionu. Uradićemo sve što možemo da pomognemo Srbiji da očuva suverenitet. Snažna Srbija sa Rusijom jeste moćan garant bezbednosti.

Da nije tako, ko zna na šta bi bile spremne neke usijane glave koje ne misle dobro Balkanu!? Mi, Rusi i Srbi, bratski smo narodi, istomišljenici, imamo viševekovnu zajedničku istoriju, vrednosti. Nas u saradnji ne rukovode samo interesi…

– istakao je Železnjak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predstavnicima pokreta „Zavetnici“.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

On je, istovremeno, upozorio da NATO pakt, u kom dominantnu ulogu imaju SAD, pokušava da utiče na balkanske zemlje, što se jasno vidi na primeru Crne Gore.

– Crnogorsko društvo je podeljeno kad je reč o članstvu u NATO. U slučaju da se veštački i nasilno forsira učlanjenje, može doći do pogoršanja situacije i onda bi NATO odgovarao za konflikt u Crnoj Gori.

S obzirom na to da se Balkan naoružava, to čak može dovesti i do žrtava! Mudro bi bilo pitati Crnogorce žele li u NATO. Veštačka prisiljavanja nikom nisu u interesu… – podvukao je Železnjak.

Predsednik „Zavetnika“ Stefan Stamenkovski, posle sastanka sa Železnjakom, rekao je da sa Narodnim slobodarskim pokretom i Narodnom mrežom pokreću inicijativu za usvajanje zakona o vojnoj neutralnosti.

– Pre dva dana se navršilo devet godina od potpisivanja Rezolucije o vojnoj neutralnosti i vreme je da usvojimo zakon o neutralnosti. Naša jedina šansa jeste jaka, suverena, slobodna i vojno neutralna Srbija, koja će u okviru „Balkanske četvorke“ biti nosilac ideje neutralnosti država – naglasio je Stamenkovski.

‘Balkanska Švajcarska’

Analitičar Dragomir Anđelković ocenjuje da su Železnjakove reči zvaničan stav ruskog rukovodstva.

– Moskva ne želi podele, već stvaranje balkanske zone neutralnosti u kojoj bi Srbija bila „balkanska Švajcarska“.

Mi ne bismo bili ni u jednom političkom ili vojnom bloku… Rusija je još pre nekoliko godina iznela ovu ideju, koja je odlična jer pre svega potencira ekonomski razvoj.

Trampovom pobedom ona postaje sasvim realna, jer je očigledno da SAD neće gurati Crnu Goru u NATO. Tramp neće rizikovati sukobe sa Putinom zbog Crne Gore – zaključuje Anđelković.