Pogledajte koji predmeti i tehnologije učinile svet u kom danas živimo neverovatnim mestom. Šta smo sve imali priliku da otkrijemo na putu od točka do interneta?

Sponsored links:

1. Točak

Jedan od verovatno najvažnijih izuma u istoriji izmišljen je relativno kasno – po nekim podacima, tek oko 3.500. godine pre nove ere. Zahvaljujući vozilima s točkovima, agroekonomija je procvetala, jer su namirnice mogle lako da stignu do pijaca, a znatno je olakšan i prevoz ljudi. Danas točak predstavlja osnovu mnogih stvari, od satova do vozila i turbina.

2. Ekser

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Da nema eksera, ne bi bilo ni današnje civilizacije ovakve kakva jeste. Ovaj izum je stariji i od Rimskog carstva, kada su ljudi naučili da oblikuju metal. Pre nego što je izmišljen ekser, koristile su se drvene strukture. Zavrtanj je izmislio Arhimed u III veku pre nove ere.

3. Kompas

Mornari su se nekada orijentisali posamtrajući i analizirajući sazvežđa, ali kada bi bilo oblačno ova metoda nije bila tako pouzdana. Kinezi su izmislili prvi kompas u periodu između IX i XI veka, a on je bio napravljen od namagnetisane gvozdene ploče. Kasnije su ovu tehniku preuzeli Evropljani i Arapi.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

4. Presa za štampanje

Oko 1440. godine, Gutenberg je svetu poklonio štampariju, što je možda i najvažniji trenutak u istoriji obrazovanja kakvo znamo danas.

5. Motor s unutrašnjim sagorevanjem

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ovi toplotni motori pretvaraju hemijsku energiju u mehanički rad, a s njima je počela i era industralizacije.