Đ. B. iz Beograda ostao je neprijatno iznenađen kad su mu u jednoj rent-a-car agenciji u Zagrebu rekli da od njih ne može iznajmiti vozilo jer je državljanin Srbije.

Sponsored links:

Inicijalni šok zamenio je naredni kada je saznao da su kao razlog naveli to da „državljani Srbije često kradu automobile“, te da bi automobil mogao bez problema da iznajmi da ima bilo koje dokumente koji nisu srpski, piše Net.hr., a prenosi Jutarnji.

Automobil je hteo da iznajmi kako bi s prijateljima neko vreme proveo u Zagrebu i usput posetio Samobor, Varaždin i Rijeku. Ispričao je i da u Hrvatskoj letuje već godinama, još od 1998, a do sada je bez problema iznajmljivao automobile u Zagrebu.

– Ja jako volim vaš grad i zemlju, vrlo često tu dolazim i tokom svih ovih godina nikada nisam imao niti najmanji problem, pogotovo ne s rentanjem automobila. Kada mi je rečeno da ne mogu da iznajmim vozilo zato što sam državljanin Srbije bilo mi je baš krivo – ispričao je Beograđanin za Net.hr i dodao da je veliki pacifista, zbog čega ga je ova situacija dodatno pogodila.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Goran Malkoč, vlasnik rent-a-car agencije, priznao je da automobile ne iznajmljuje Srbima. Tvrdi da oni automobile kradu, a zatim ih prodaju u BiH i u Srbiji. Od 2009. do danas mu je, kaže, ukradeno čak 17 vozila, a tvrdi da su ih ukrali upravo državljani Srbije.

– Previše sam uložio u svoju firmu, a kada automobil nestane, osiguranje to ne želi da plati, pa ja iz svog džepa moram automatski da zatvorim lizing gde sam se zadužio. Ko to može da razume neka razume, a ko ne može ne mora. Osiguranja u Hrvatskoj neće pokriti rent-a-car polisu za Srbiju. To je tako jer ovde ljudi dolaze sa srpskim dokumentima, uzmu automobil, odu u Srbiju i prodaju ga za dve, tri, četiri hiljade evra i nama naprave veliku štetu. Primera radi, prošle godine nam je ukraden „pasat“ od 30.000 evra – ispričao je Malkoč i dodao da su se krađe događale i bez obzira na ostavljeni depozit, te da garancije nema.

Zbog takvih su mu situacija, kaže Malkoč, i u policiji savetovali da jednostavno prestane da iznajmljuje svoje automobile osobama sa srpskim dokumentima.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ipak, iz policije demantuju da su njihovi službenici davali takva obaveštenja, a iz Net.hr-a su kontaktirali još nekoliko rent-a-car firmi i ni u jednoj im nisu rekli da imaju bilo kakav problem sa srpskim državljanima u kontektsu krađa vozila.