Dok se svet bori sa pandemijom korona virusa, posebne kritike upućene su na račun američkog predsednika Donalda Trampa, koji, kako se čini, opasnost nije video na vreme, te su SAD danas najveće žarište ovog virusa. Za to vreme, u medije je isplivao jedan snimak iz 2014. godine na kom se nalazi Trampov prethodnik Barak Obama.

Sponsored links:

Na tom snimku Obama u govoru navodi tačne mere koje bi SAD preduzele u slučaju epidemije kao što je ova. Taj govor je održao u decembru 2014. godine pošto je svetu zapretila ebola.

Obama je tada govorio pred Nacionalnim institutom za zdravlje i pohvalio njihov rad u prevenciji ove bolesti, a od Senata je zatražio dodatne finansije.

Tadašnji predsednik je naveo koliko je važno da zdravstvena infrakstruktura u svetu bude kakva treba u slučaju da se ikada pojavi nova vrsta bolesti.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Sredstva koja tražimo potrebna su da bi se nastavilo jačanje našeg kapaciteta ovde kod kuće kako bismo mogli da odgovorimo na sve buduće slučejeve ebole. Potrebno nam je da sarađujemo sa drugim zemljama kako bismo sprečili i suočili se sa budućim epidemijama i pretnjama pre nego što one uopšte postanu epidemije. Imali smo sreće sa H1N1 koji se nije pokazao smrtonosnijim. Ne možemo da kažemo da imamo sreće sa ebolom jer očigledno ima razarajuće posledice na zapadu Afrike, ali se ne prenosi vazduhom. Možda će doći vreme kada ćemo u vazduhu imati smrtnonosnu bolest, a da bismo se efikasno bavili time, moramo da uspostavimo infrastrukturu, ne samo ovde kod kuće već na globalnom nivou koja će nam omogućiti da je izolujemo brzo, vidimo brzo i brzo reagujemo. Tako da ako i kada nova vrsta gripa, poput španskog gripa, dođe za pet ili deset godina, mi smo investirali i u stanju smo da ga uhvatimo – rekao je tada Obama.

Obama je tada govorio pred Nacionalnim institutom za zdravlje i pohvalio njihov rad u prevenciji ove bolesti, a od Senata je zatražio dodatne finansije.

Da podsetimo, u SAD je zabeleženo preko 587.000 slučajeva korona virusa, a umrlo je više od 23.000 ljudi.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU