Ledeni greben Larsen C ostaće bez više od 5.000 kvadratnih kilometara ako pukotina nastavi da širiti“, kažu naučnici sa Univerziteta Svans.

Sponsored links:

Ogromna santa leda, jedna od najvećih ikada i velika kao američka savezna država Delaver ili karpiska država Trinidad i Tobago, odvojiće se od Antarktika, objavili su naučnici.

Pukotina na ledenom grebenu Larsen C, koja se proteklih godina postupno širila, prošlog meseca dramatično se povećala, za 18 kilometara.

POGLEDAJTE VIDEO:

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Sada je dugačka više od 80 kilometara i da bi se santa potpuno odvojila ostalo je još samo 20 kilometara, upozoravaju stručnjaci.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Santa leda će „iz temelja da promeni izgled Antarktike“, a posle nje moglo bi da dođe do daljeg pucanja Larsena C, dodaju.

Ledeni grebeni su područja na krajevima sante leda, plutaju na moru i debeli su nekoliko stotina metara.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Naučnici strahuju da bi njihovo odvajanje od zamrznutog kontinenta moglo da ubrza klizanje lednika prema moru s obzirom na globalno zagrevanje, što bi na kraju rezultiralo porastom razine svetskih mora.

Proteklih je godina došlo do pucanja nekoliko ledenih grebena u severnim delovima Antarktike, uključujući Larsen B koji je nestao 2002. godine.

(Izvor:Vestinet.rs)