Kina će uskoro poslati podmornice naoružane nuklearnim projektilima u Pacifik po prvi put navodeći da novi američki oružani sistemi ugrožavaju postojeće sile za odbranu Pekinga i da nemaju drugog izbora.

Sponsored links:

Peking ističe da Amerikanci planiraju da postave Thaad antibalistički sistem u Južnoj Koreji i da razviju hipersonične glajderske projektile koji bi mogli da pogode Kinu za manje od sat vremena nakon lansiranja.

Kineski vojni zvaničnici ne komentarišu tajming svog poteza, ali tvrde da je on bio neizbežan.

Prema nedavnom izveštaju Pentagona, Kina će svoje prve vežbe za suzbijanje nuklearnog napada održati u 2016. godini.

Kina već više od tri decenije radi na tehnologiji balističkih projektila za podmornice, ali razvoje su otežali tehnički problemi i političke odluke.

Peking je do sada bio pobornik oprezne politike uz navode da neće prvi upotrebiti nuklearno oružje u konfliktu i da će čuvati bojeve glave i projektile na odvojenim mestima pod strogom kontrolom vojnog vrha.

Međutim, slanje nuklearno naoružanih podmornica ima ozbiljne implikacije.

loading...

Bojeve glave i projektili će u tom slučaju biti na jednom mestu i u vlasništvu mornarice, pri čemu će nuklearno oružje moći vrlo lako da se lansira ukoliko se takva odluka donese.

Početak kineskih podmorničkih patrola će definitivno destabilizovati već napetu situaciju između SAD i Kine u Južnokineskom moru.

loading...