Dr Ana Gligić, virusolog u penziji, žena koja je bila šef laboratorije u vreme epidemije velikih boginja (variola vera) 1972. godine u Beogradu, te istraživala još opasniji marburg virus, ne krije da je i ona sama iznenađena svime što se dešava poslednjih meseci oko širenja korona virusa širom planete.

Sponsored links:

„Iznenađena sam šta se dešava, ni u snu nisam mogla da zamislim da će ovaj virus za tri meseca da osvoji celu planetu – započela je priču na TV Prva dr Ana Gligić. Po njenim rečima neophodno je da virusolozi uzmu stvar u svoje ruke i ispitaju sve sojeve, prenose Novosti.

„Važno je da se pokupe sojevi sa cele planete, da se uporede. Postoji istraživanje po kojem su svi uzorci korona virusa iz ove epidemije podeljeni tri grupe. Prva su svi sojevi iz Kine, drugu čine oni iz Bugarske i Kenije, koji su srodni između sebe, a treća svi sojevi u ostalim zemljama, 18 zemalja uključujući SAD, Rusiju, Francusku… Španija nije poslala na istraživanje – objasnila je dr Ana Gligić.

Dr Ana Gligić se osvrnula i na nošenje maski i najbolji način zaštite od virusa:

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

„Način prenošenja, tolika zaraznost su iznenađujući. I oko maski postoje dva oprečna mišljenja. Ja mislim da se moraju nositi, nema nam druge. Ona savetuje građane da obrate pažnju i na sitnice. Da nose rukavice i redovno dzinfikuju stvari, jer je to najbolji vid zaštite.

„Strani istraživači kod nas, ali i u Italiji, istražuju sve od vazduha do zemlje. Virus se u spoljnoj sredini duže zadržava na metalnoj podlozi, bilo kakvoj, na primer kvaka na vratima. Može tu da se zadrži nekoliko sati. Šta to znači? Svako ko pipne kvaku, pa prinese nosu može da udahne virus i zarazi se. Da, virus možete da udahnete“.

Doktorka smatra da se naša zemlja za sada dobro bori sa virusom koji je, kako kaže, „ekonomski i naučni problem“.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

„Koštaće svet ogromnih para. Očekujem da vakcina bude uskoro napravljena. Naučnici razmenjuju svoje sojeve, ali moraju dobro da ga izuče, da izaberu soj. Postoje tri grupe koje se između sebe razlikuju u genomu. Međutim, neće trebati tri vakcine već tritipna vakcina“.