Senator Virdžinije iz redova republikanaca rekao je u intrevjuu za “RT” da Saudijska Arabija i Turska predstavljaju najveću pretnju po svetski mir.

Sponsored links:

On je dodao i da se saudijsko “apsolutno varvarstvo” godinama toleriše zbog dugogodišnjih stabilnih odnosa sa SAD-om.

– Verujem da Saudijci i Turci najviše prete da svetski mir dovedu u opasnost. Saudijska Arabija je ta koja, kroz svoju vehabijsku doktrinu, širi terorizam po svetu, a ne Iran, Sirija ili bilo koja druga zemlja – rekao je Ričard Blek.

Saudijska Arabija sponzoriše učenje vehabizma, ultrakonzervativne i heretičke verzije islama. U međuvremenu, tvrdi Blek, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, namerava da nametne apsolutnu diktaturu.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

DAIŠ dnevno šalje 44.000 barela nafte u Tursku

– Erdogan sanja da postane novi otomanski imperator. On je veoma proračunat i predstavlja veliku opasnost. Predsednik uživa apsolutnu podršku u parlamentu što mu daje mogućnost da prepravi ustav. Kada jednom dobije takvu moć, uspostaviće apsolutnu dikataturu, što i namerava uraditi budući da je sam rekao da mu je model Adolf Hitler – dodao je Blek.

Erdogan je komentar o Hitleru dao početkom meseca, kada je predsednik poručio novinarima da putem ustavnih reformi svoju kancelariju želi da transformiše u američkom predsedničkom stilu.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– U unitarnom sistemu kakav je Turska, predsednički sistem može da funkcioniše savršeno. Već postoje primeri u svetu i kroz istoriju. Možete ga videti kada sagledate Hitlerovu Nemačku – rekao je tada Erdogan.

Senator Blek smatra i da se Građanski rat u Siriji nikada ne bi dogodio bez uplitanja Saudijske Arabije i Turske. On je dodao da rat nije bio domaći ustanak ili deo Arapskog proleća sa građanstvom koje traži demokratiju. Umesto toga, Blek je celu stvar nazvao ustankom tvrdokornih terorista pomognutih od strane CIA-e i MI6, ali i uz pomoć Saudijaca i Turaka.

– Praktično svo oružje, municija, oprema, pribor, regruti, medicinska podrška… stiže iz Turske. Upravo sada, DAIŠ dnevno šalje 44.000 barela nafte preko turske granice. Stejt Department tvrdi da samo kap stigne u Tursku, ali lično sam razgovarao sa kurdskim aktivistima koji posmatraju stotine DAIŠ-evih tankera koji prelaze granicu – dodaje on.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Porodice Buš i Klinton imaju duboke veze sa saudijskim novcem

Što se Saudijaca tiče, Blek je ocenio da su skorašnje tenzije sa Iranom dokaz koliko Vašington gleda kroz prste Rijadu.

– SAD su toliko dugo bile u krevetu sa Saudijskom Arabijom. Cela porodica Buš je usko vezana sa diktaturom bogate zemlje. A ista stvar je i sa Klintonovima. I Bil i Hilari gaje duboke veze sa saudijskim novcem. Zbog svega toga je njima i dozvoljeno da rade sve grozne stvari – zaključio je senator.