Dekan programa postdiplomskih studija nacionalne bezbednosti na Fakultetu „Danijel Morgan“ iz Vašingtona Stiven Mejer smatra da Republika Srpska treba da ima pravo na referendum za samoopredeljenje.

Sponsored links:

– Taj referendum trebalo bi da ima tri moguća završna scenarija, od kojih bi prvi bio da odluka bude da se ostane u BiH, drugi da Republika Srpska bude nezavisna država, a treći bi bio ujedinjenje sa Srbijom – rekao je Mejer novinarima u Banjaluci uoči predavanja o temi „Uloga velikih sila na Balkanu-savremena verzija“ na Fakultetu bezbednosnih nauka.

– Mislim da su svi političari u Republici Srpskoj koji u parlamentu spominju referendum pod velikim pritiskom. To je jedan od razloga zašto je i lider SNSD Milorad Dodik na crnoj listi SAD. I Dodiku sam rekao da ne treba oko toga puno da se zabrinjava jer je to prilično beznačajno – istakao je Mejer.

Mejer je rekao da će na predavanju govoriti o promenama strukture u odnosima moći između Rusije i SAD i uticaju koji ta promena ima na ostatak sveta, naročito na Balkan.

On je naveo da će ta promena strukture značiti obnovu hladnog rata koji se nikada nije ni završio, ističući da se zapravo ne radi toliko o Balkanu i Republici Srpskoj kao teritoriji, već više o jednoj strateškoj igri kako da se nadmudri ona druga strana.

– Mislim da ima mnogo više špijuniranja, dezinformacija, mnogo više pritisaka sa svih strana, pa tako i na Republiku Srpsku – pojasnio je Mejer.

Docent na Fakultetu bezbednosnih nauka u Banjaluci Velibor Lalić rekao je novinarima da je od velikog značaja poseta i predavanje Meera za studente i zaposlene na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Mejer je inače vrlo uvažen kao stručnjak za evropsku i rusku politiku, a posebno je zanimljivo da je tokom rata u Bosni bio zamenik direktora CIA za Balkan.