Vojna moć Sjedinjenih Država nezaustavljivo se smanjuje – upozorio je Den Gur, zamenik predsednika Leksingtonovog instituta (Lexington Institute).

Sponsored links:

Učinio je to u članku napisanom za uticajni list The National Interest i prvo ukazao da Kopnene snage SAD raspolažu sa 479.000 vojnika i oficira i da je to – manje nego bilo kada nakon završetka Drugog svetskog rata.

Precizirao je da Kopnene snage SAD sada imaju samo 30 brigada, što je za trećinu manje nego pre samo tri godine.

Gur je takođe naveo da Ratna mornarica Sjedinjenih Država trenutno ima 273 broda i da je Amerika sa tolikim brojem brodova 1917-te ušla u Prvi svetski rat.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ratna avijacija – ističe Gur – ima oko 5.000 aviona, ali je to manje nego što je imala kada je 1947-me postala samostalni rod vojske.

Gur dodatno ukazuje da su Oružane snage SAD u celini za oko 40 odsto manje nego što su bile na kraju Hladnog rata.

U ovom kontekstu, otkriva da su su Amerikanci u Vijetnamu izgubili oko 20 bombardera V-52, ali da su tada ti gubici bili „ništavni u odnosu na njihov ukupan broj, a da bi danas samo obaranje istog broja bombardera značilo gubitak od deset odsto.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Gur je podsetio da su SAD u vreme Hladnog rata želele da imaju Oružane snage koje bi bile u stanju da istovremeno ratuju sa SSSR, Kinom i bilo kojom drugom državom.

On je uveren da su vojni i državni vrh SAD pogrešili kada su po završetku Hladnog rata procenili da im glavna opasnost preti od Severne Koreje i Irana. Rezultat je bila doktrina da SAD treba da budu spremne za učešće u dva lokalna rata u isto vreme. Međutim, nivo američke vojne moći nije odgovarao ni tim zahtevima.

Gur smatra da si Pentagon – u slučaju izbijanja dva velika regionalna konflikta – mogao da na prav način učestvuje samo u jednom.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Po njegovoj proceni, SAD su sada suočene sa opasnom tendencijom: potreba za vojnom silom raste, a njihov vojni potencijal opada.

Isti ekspert podseća da je Pentagon na listu strateških pretnji SAD na prvo i drugo mesto stavio Rusiju i Kinu i odmah podvukao: rat sa njima teško da bi bio „regionalni“.

Gur posebno naglašava da SAD više nemaju ni vojnu tehnološku superiornost koju su imale jer je u međuvremenu iznivelisana „asimetričnim odgovorima“ Rusije i Kine.

Zato bi se SAD zaključuje se u National Interest – i u ratu sa samo jednim ozbiljnim protivnikom – suočile „sa neočekivano velikim gubicima“.

(Izvor: Intermagazin.rs)