Američki ambasador Kajl Skot ocenio je da je izjava Edija Rame o „Velikoj Albaniji“ bila „mala grudva“, koja se sada uvećava i preti da postane „politička lavina“, te da u takvoj situaciji ceni poziv premijera Srbije Aleksandra Vučića da se svi koncentrišu na mir, saradnju i stabilnost.

Sponsored links:

Regionu treba manje istorije, a više državnika, istakao je Skot za Prvu televiziju.

„Svakom izjavom postaje sve gore, neopreznoj izjavi premijera Albanije po pitanju njegove posvećenosti ulasku u EU, Tači je pridodao zapaljivu izjavu, na koju se nadovezao i Musliu.

Sa druge strane, reagovali su Dačić i Vulin i sve je to dodalo ulje na vatru i učinilo stvari gorim“, rekao je Skot za televiziju Prva.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

On je naglasio da u takvoj situaciji zaista ceni izjavu premijera Aleksandra Vučića, prema kojoj, kako je podsetio Skot, treba da se koncentrišemo na saradnju, mir, stabilnost, umesto što se svađamo pričamo o ratu promeni granica.

„Moramo se fokusirati na budućnost i na ono što stvarno pomaže narodima u regionu“, napomenuo je američki ambasador.

On smatra da „radne odnose“ koje su izgradili poslednje četiri godine premijeri Srbije i Albanije treba očuvati.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

„Imam poverenje u lidere ovog regiona i mislim da će Rama i Vučić nastaviti da grade bolje odnose.

Ono što Srbiji treba i što trega regionu je manje istorije, a više državnika. Treba izbaciti iz fokusa promenu granica i razmišljati o popravljanju odnosa između država“, naglasio je Skot.

On smatra da slučaj Haradinaj treba odvojeno posmatrati i da je suda taj koji treba da odluči da li su optužbe protiv njega osnovane i da li treba da bude izručen Srbiji.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

(Izvor: Intermagazin.rs)