Lider Samoopredelјenja Alјbin Kurti strahuje da bi Zajednica srpskih opština bila “mini vlada“ koja bi mogla da uspostavi kontakte sa Vladimirom Putinom.

Sponsored links:

Osnivač opozicionog radikalnog pokreta i poslanik u kosovskom parlamentu je najavio da će ujedinjena kosovska opozicija boriti svim silama da se tako nešto ne dogodi, odnosno da ZSO ne bude formirana.

Kurti je u izjavi za crnogorsku redakciju RTK rekao da će ZSO imati svog predsednika, zastavu i simbole, potpuni nadzor kada su u pitanju privredni razvoj na lokalu, urbano i ruralno planiranje, zdravstvo, obrazovanje, kultura.

Naveo je i da će ZSO imati šefa administracije i izvršni odbor i na neki način biti „mini vlada“ od sedam osoba.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Prema njegovim rečima, ZSO će imati pravo da uspostavlјa diplomatske odnose sa drugim sestrinskim zajednicama, na primer, kako je rekao, sa onima u Republici Srpskoj, Srbiji, Rusiji, Belorusiji…

“Znamo da Milorad Dodik danas ima mnogo bolјe odnose sa Putinom nego sa Vučićem.

Ako se osnuje Zajednica sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu ona će se odmah povezati sa Putinom.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Mi to ne možemo dozvoliti i spremni smo da preduzmemo sve radnje i aktivnosti koje su neophodne kako bismo to sprečili“, kazao je Kurti

Objasnio je da stoga ujedinjena opozicija ima dva zahteva za kosovsku vladu.

Prvi je da traže da se sporazum iz avgusta 2015. O zajednici srpskih opština poništi, kao i sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Sporazumom sa Crnom Gorom mi gubimo oko devet hilјada hektara zemlјe na Prokletijama, ili albanskim Alpima kako ih mi nazivamo, zbog toga što se granica povlači više unutar teritorije Kosova“,” rekao je Kurti.

Inače, opozicija na Kosovu je najavila je još jedne proteste za osmogodišnjicu od jednostranog proglašenja kosovske nezavisnogi, 17. februara, a Kurti ne isklјučuje ni nerede kakvi su se već događali na opozicionim protestima.

Kurti je kazao da opozcija nastavlјa i sa blokadom kosovskog parlamenta.

“U budućnosti mi nećemo dozvoliti da se nastave sednice skupštine Kosova.

Mi i dalјe imamo suzavca dovolјno, dobijamo ga od policije koja ga baca tokom protesta.

Mi te čaure sa suzavcem koje se ne aktiviraju uzimamo i unosimo u skupštinu“, kazao je Kurti.