Ukoliko standradna nega ne daje rezultate, nešto nije u redu

Sponsored links:

Kosa je mnogim ljudima zaštitni znak, omiljeni deo u koji ulažu mnogo napora i truda. Negovanje kose je postalo podjednako važno kao i negovanje ostalih delova tela, te posebno dame daju gomilu novca na razne preparate. Ipak, desi se da nekada oni ne pomažu i da kosa odjednom počinje da se proređuje, tanji ili puca.

Iako promene mogu biti uslovljene raznim faktorima, nekada mogu biti signal ozbiljnih bolesti. Evo o kojim stanjima se radi.

Parkinsonova bolest

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Dok je bela perut sasvim normalna, žuta perut može biti znak Parkinsonove bolesti.

Parkinsonova bolest predstavlja neurodegenerativno oboljenje koje se razvija usled ubrzane degeneracije i odumiranja nervnih ćelija u više regiona mozga, ali pre svih – ćelija koje poizvode neurohemijski prenosnik dopamin, smeštene u mezencefalonu (srednjem delu moždanog stabla).

Simptomi Parkinsonove bolesti na početku obuhvataju usporenje pokreta, osećaj ukočenosti ekstremiteta, i podrhtavanje (tremor) šaka. Ponekad mogu biti prisutni svi navedeni simptomi, ali to nije slučaj uvek.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Žuta perut, koja može biti jedan od simptoma, je uzrokovana seboroičnim dermatitisom, stanjem u kome delovi kože koji imaju mnogo znojnih žlezda (kao što je skalp) postaju crveni, svrbi, bole i perutaju se.

Iako ne postoji lek za Parkinsonovu bolest, postoji nekoliko različitih tretmana, terapija i podrške koji će pomoći u lečenju.

Alopecija

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Ako primetite male krugove opadanja kose – veličine novčića – možda patite od oblika alopecije.

Autoimuna bolest se takođe može pojaviti na telu – može zahvatiti bradu, obrve, trepavice ili dlake na telu, uključujući čak i stidne dlake.

Do bolesti dolazi kada ćelije počnu da napadaju folikule dlake, sprečavajući ih da proizvode malje.

Iako se kaže da je uzrok pojave nepoznat, neki stručnjaci tvrde da nedostatak gvožđa i stres mogu izazvati ovo stanje.

U nekim slučajevima, alopeica areata može da se pretvori u alopeciju totalis, kada se gubitak kose može proširiti po celoj glavi, ili alopecia universalis, kada zahvati celo telo.

Trenutno ne postoji lek za ovo stanje, međutim, postoji nekoliko dostupnih tretmana, ali nijedan ne garantuje da će delovati.

Obično, kod alopecije areate, kosa će ponovo izrasti tokom nekoliko meseci ili godina, ali ponovni rast nije zagarantovan. Međutim, kada se stanje razvije u alopeciju totalis ili univerzalis, šanse za potpuni ponovni rast postaju manje.

Rak

Crvene ili ljubičaste mrlje ili linije na skalpu mogu biti znak retkog, ali smrtonosnog raka krvnih sudova.

Angiosarkom se razvija u unutrašnjoj sluznici krvnih i limfnih sudova. Može se pojaviti na bilo kom mestu u telu, ali se obično javlja na koži glave ili vrata.

Prema Klivlendskoj klinici, obično se pojavljuje kao pojedinačni ili grupisani plavkasto-crveni čvorovi ili plakovi na koži glave, licu ili ušima.

Kada angiosarkom utiče na organe, kao što su jetra ili srce, često izaziva bol. Najčešće se povezuje sa starijim ljudima, ali se može javiti u bilo kom uzrastu.

Uzrok angiosarkoma je nepoznat. Tretmani mogu uključivati operaciju, terapiju zračenjem i hemoterapiju. Stopa preživljavanja za obolele od ove bolesti je veoma loša, a iznosi samo 33 procenta šanse da oboleli prežive pet godina.

Izvor: srbijadanas.rs