Američki obaveštajci tvrde da Rusija planira da napravi veliku vojnu bazu u Mahovljanima nedaleko od Banjaluke, prestonice Republike Srpske!

Sponsored links:

Agenti CIA upozorili su čelnike NATO da postoje ozbiljne informacije prema kojima je predsednik RS Milorad Dodik sa ruskim liderom Putinom već sklopio tajni dogovor o vojnoj bazi u kojoj bi bili raspoređeni i najmoderniji raketni sistemi ruskih oružanih snaga!

Protivteža Bondstilu

Ovakav vojni kompleks bi, prema navodnom planu Moskve i Banjaluke, predstavljao direktnu protivtežu američkoj bazi Bondstil na Kosovu.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

To bi, takođe, Rusiji omogućilo kontrolu čitavog evropskog kontinenta iz jedne tačke.

„Američka baza na Kosovu, koja je jedna od najvećih njihovih baza izvan granica SAD, na meti je Rusije.

Vladimir Putin po svaku cenu želi da se vojno ustoliči gotovo u srcu Evrope. Ruska baza mogla bi da bude u Mahovljanima, kod Banjaluke.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Sa te pozicije Moskva raketama može da kontroliše gotovo čitavu Evropu, a posebno Jadransko more. Rusija na ovaj način želi da kompenzuje ulazak Crne Gore u NATO“, navodi se u izveštaju obaveštajaca CIA, koji su preneli sarajevski internet portali.

I dok se niko u Moskvi i Banjaluci nije oglašavao ovim povodom, stručna javnost smatra da ne treba unapred otpisivati mogućnost izgradnje ruske vojne baze usred Republike Srpske.

Tako Orhan Dragaš iz Međunarodnog instituta za bezbednost kaže da je takmičenje dve najveće svetske sile, Rusije i SAD, sasvim očekivano.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Rusija sve više postaje svetska sila u vojnom smislu i staje rame uz rame sa SAD. Balkan je veoma interesantno područje za „pokazivanje mišića“ jer se nalazi na raskrsnici Istoka i Zapada. Razumljivo, NATO neće nimalo blagonaklono gledati na ideju o ruskoj vojnoj bazi u RS… – objašnjava Dragaš.

Ovo je „patka“ iz Sarajeva

Na drugoj strani, stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević smatra da bi Rusija bila dobrodošla u RS kako zbog uspostavljanja ravnoteže tako i zbog zaštite stanovništva.

– NATO u BiH ima više baza, tri specijalne jedinice, dve hiljade obaveštajaca, kao i sedam stotina vojnika u okviru EUFOR.

Ipak, smatram da priča o vojnoj bazi nije baš realna i da sarajevski mediji, politizovani i islamizirani, lažu kao psi, sa ciljem da unesu pometnju, nerede i zaplaše Zapad ruskim prisustvom u RS – zaključuje Galijašević.

Dodik: Nećemo konflikt, ali RS brani svoja prava

Lider RS Milorad Dodik izjavio je juče da ta zemlja ne želi konflikt, ali da će uvek braniti svoja prava i slobodu.

– Republika Srpska je usmerena ka stabilnosti regiona i evropskim integracijama, integracija u NATO će biti moguća samo ukoliko to narod prihvati – rekao je Dodik na obeležavanju godišnjice formiranja Vojske RS, uz komentar da su Srbi stradali uvek kada nisu imali vojsku, pa je zato „u osnovi formiranja Vojske RS bila ideja da se spreči stradanje naroda“.

(Izvor: Informer.rs)