Vlada Rusije obavestila je dopisom Vladu Srbije da će Srbiji u najkraćem mogućem roku isporučiti raketni sistem „buk“. Taj raketni sistem važi za jedno od najmoćnijih ruskih oružja i omogućava najefikasniju moguću zaštitu vazdušnog prostora jedne države.

Sponsored links:

Američka vojska je u decembru prošle godine zbog tog sistema obustavila svoje letove iznad severne Sirije, piše „Informer“.

Isporuka sistema „buk“, čija je tržišna vrednost 350 miliona dolara, obaviće se po nalogu predsednika Rusije Vladimira Putina.

Odluka ruskog predsednika usledila je pošto je zvanično objavljeno da će Amerikanci Hvatima pokloniti 16 borbenih helikoptera „kajova“ i da NATO razmatra da u Hrvatskoj rasporedi balističke rakete.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

– Vojska Srbije će za tri, četiri meseca biti duplo jača nego danas. Kada nam bude isporučeno šest „migova“ i kada u operativnu upotrebu uđe raketni sistem „buk“, niko više neće smeti da se poigrava sa našom zemljom. Hrvati svojim „kajovama“ neće smeti ni da pomisle da krenu ka Srbiji, jer bi bili srušeni u roku od nekoliko desetina sekundi – rekao je, kako piše Informer, neimenovani izvor iz vrha Vlade.

Takođe, neimenovani diplomatski sagovornici rekli su da su isporuku „migova 29“ i raketnih sistema „buk“ dodatno ubrzali obaveštajni podaci srpskih i ruskih službi, prema kojima bi Srbija i Republika Srpska u narednim mesecima mogle da budu izložene „pokušajima ugrožavanja“.

– Sada će svi ti koji su planirali da gaze Srbe morati debelo da razmisle pre nego što bilo šta pokušaju – rekao je jedan diplomatski sagovornik.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Sistem „buk M1“ čine komandno vozilo, radarsko vozilo, vozila za lansiranje, šest samohodnih lansera i do šest vozila za transport i lansiranje raketa.

Raketa sistema „buk“

Raketa ima poluaktivno radarsko vođenje i namenjena je uništavanju ciljeva u vazduhu koji se kreću brzinom manjom od 830 kilometara na sat. Bojeva glava je teška 70 kilograma, aktivira se blizinskim upaljačem i uništava cilj na daljini od 17 metara. Verovatnoća uništenja cilja sa jednom raketom je između 70 odsto i 90 odsto.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

Komandno vozilo je opremljeno sistemima za prijem, obradu i slanje podataka i opremom za navigaciju, a maksimalna brzina mu je 65 kilometara na sat i može da samostalno radi do 24 sata.

3D radar

Radarsko vozilo je opremljeno 3D radararom koji otkriva i identifikuje ciljeve u vazdušnom prostoru i podatke o njima šalje komandnom vozilu preko radio ili kablovske veze. Radar se može koristiti i izvan ovog sistema, a otkriva ciljeve na visini do 25 kilometara.

Vozilo za lansiranje transportuje osam rezervnih raketa, od koji se četiri mogu i lansirati sa tog vozila, koje na putu dostiže brzinu do 65 kilometara na sat. Vođenje raketa obavlja radar na samohodnom lanseru.

Samohodni lanser opremljen je sa četiri rakete i nišanskim radarom koji može biti korišćen i za osmatranje. Radar vodi do četiri rakete lansirane sa tog vozila ili sa vozila za transport i lansiranje raketa. Visina dejstva je između 15 kilometara i 20 kilometara, a daljina između tri kilometra i 32 kilometra.

Pretpostavlja se da je, iznad istočne Ukrajine je 17. jula 2014. godine malezijski avion na letu MH17 koji je saobraćao na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur, oboren sistemom „buk M1“.

Tada je poginulo svih 283 putnika, od kojih je najviše bilo državljana Holandije, kao i 17 članova posade.

Avion se u vazduhu raspao na tri dela.

Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju za obaranje aviona. Rusija tvrdi da su avion oborile ukrajinske snage, dok ukrajinski zvaničnici tvrde da je to delo proruskih boraca na istoku Ukrajine.