1. Iako je odgovoran za samo oko 2% tjelesne težine, mozak troši oko 20% kisika u našoj krvi i 25% glukoze (šećera) koji cirkuliše u krvotoku.

Sponsored links:

2. U mozgu se nalazi oko 100 milijardi neurona, ali oni čine samo 10% mozga. Oko 75% mozga čini voda.

3. Vaš mozak je sposoban imati više ideja od broja atoma u poznatom svemiru!
4. Mozak proizvodi struju dovoljno jaku da napaja sijalicu od 10 do 23 W.

5. Prosječan mozak odraslog čovjeka je težak oko 1.3 – 1.4 kg. Veličina i težina nemaju apsolutno nikakvu vezu sa koeficijentom inteligencije (IQ).
6. Kada se prekine dotok krvi do mozga, on izgubi svijest nakon 8 – 10 sekundi, a bez kisika može preživjeti 4 – 6 minuta.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

7. Mozak tek rođene bebe se utrostruči u veličini u prvoj godini života.
8. Studije pokazuju da 50-70% posjeta liječniku za fizičke bolesti uzrokuje niko drugi nego sam mozak bolesne osobe (stres).

9. Kada imate glavobolju, ne boli vas mozak. Ovaj organ nema receptore za bol i stoga ne može ni osjetiti bol.
10. Mozak je najaktivniji kada spavate. Osobe sa višim IQ-om sanjaju više, a također je dokazano da osobe koje malo odspavaju tokom dana imaju više energije i bolje su fokusirane na posao. (Ovo pokažite šefu).

11. Mnoge studije su dokazale da mozak bez ikakvih problema može stvoriti lažno sjećanje, tj, kreirati neki događaj u vašem djetinjstvu koji se zapravo nikada nije ni desio.
12. Smijanje aktivira pet različitih dijelova mozga.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

13. Lijeva strana mozga (lijeva polutka) kontroliše desnu stranu tijela, desna strana mozga (desna polutka) kontroliše lijevu stranu tijela.
14. Ako je zdrav, vaš mozak nikada ne gubi sposobnost učenja.

15. Istraživanja su pokazala da je hipokampus, dio koji koji se bavi vizualno-prostornom svijesti, veći kod u Londonskih taksista nego kod ostalih ljudi. Londonski taksisti mjesecima, a ponekad i godinama uče napamet doslovno svaku ulicu u Londonu prije nego dobiju licencu.
16. U mozgu se nalaze određeni ‘ogledalo neuroni’ zbog kojih zijevate kad drugi zijevaju oko vas, ali i zbog kojih vas na trenutak zaboli dio tijela, iako se neko drugi udario. Naučnici vjeruju da su upravo ovi neuroni odgovorni i za generalno osjećanje empatije prema drugima.

17. Droga poput kokaina aktivira centar zadovoljstva u mozgu (nucleus accumbens), te oslobađa dopamin serotonin koji vas čine sretnim. Nucleus accumbens se aktivira i kada pomognete osboi u nevolji ili donirate novac/robu nekoj dobrotvornoj organizaciji.
18. Svaki put kada se nečega prisjetite ili imate novu misao, vi stvarate novu vezu u mozgu.

REKLAME: OSTATAK ČLANKA U NASTAVKU

19. Dok je mozak slona fizički veći od ljudskog, ljudski mozak zauzima 2% ukupne tjelesne mase (u usporedbi s 0,15% mozga slona), što znači da ljudi imaju ubjedljivo najveći mozak u odnosu na veličinu tijela.
20. Brojne naučne studije su zaključile da čitanje djeci naglas i često razgovaranje s njima značajno doprinosi razvoju njihovih mozgova.